Proloog

Ten opzichte van de vorige race in Berghem zit er nu 5 weken tussen de volgende race in Eindhoven, dat is wel prettig. De afgelopen weken staan eigenlijk vrijwel in het teken van voetbaltoernooien en selectie voor volgend seizoen in de E-pupillen. Het is dus een drukke, sportieve, leuke en spannende periode.

We hebben weinig getraind. Een keertje op ons thuishonk in Lelystad en afgelopen zondag voor het eerst in Eindhoven na de wedstrijd van vorig jaar.

Sen en ik hebben geen goede herinneringen aan de twee races vorig jaar in Eindhoven. De eerste race was zijn benzinekraan dichtgezet en de race daarna kwam vlak na onze zomervakantie en ging dramatisch met botsingen etc. De training afgelopen zondag verliep probleemloos. Er waren veel GK4 Cadet rijders, dus dat was wel leuk. Sen moest weer even wennen aan de baan en vooral aan de enorme grip die de baan heeft. Eigenlijk net even te veel grip voor het goede.

Rob Lucassen, de snelle man in Berghem, ging weer als een raket en noteerde de snelste rondetijden. Bij vertrek uit de pits aan het begin van de mini tijd reed Sen achter Rob. De twee hadden al snel een gat met de rest geslagen. Sen reed langzaam het gaatje met Rob dicht en ze reden vlak achter elkaar en was mooi om te zien; een goede training. Op het rechte stuk is Rob heel snel, Sen stuurt de bochten wat harder in en hoewel hij niet echt netjes de lijnen rijdt, gaat het wel snel. Volgens vader Bas was het verschil in rondetijden een honderdste van een seconde…We moesten weer vroeg naar huis vanwege andere verplichtingen.

Deze week staat nog vol met schoolkorfbal, selectie-trainingen en een oefenwedstrijd voor Sen bij Fortuna.

Komend weekend hebben we een pitbox gehuurd in Eindhoven en de weersverwachtingen zien er goed uit.  We slapen in het NH-Hotel in Best. De vaste supporters opa Teun en oma Ria komen. Opa Wil en oma Marijke komen zondag voor het eerst kijken en nemen mama en Mels mee. Mels gaat op zondag in zijn eigen kart rijden in de twee pauzes en heeft er zin in; vooral in een mooie beker na afloop! Bas Kluitmans wil ook komen kijken, hoe meer aanmoedigingen hoe beter; leuk voor Sen. Wordt zeker weer een spannend weekend!

Verslag

Zaterdag rond negen uur vertrokken Sen en ik samen naar Eindhoven. Lekker weer, zonnebril op en we waren mooi op tijd voor de eerste training om 11.00 uur. Vandaag 5 trainingsblokken van een kwartier, meer dan genoeg. De trainingen op zaterdag verliepen goed en zonder problemen. Sen heeft nog een sessie gereden met z’n wedstrijdbanden, omdat die op andere velgen zitten. We trainden op aluminium velgen en de wedstrijdbanden zitten op magnesium velgen. Volgens Sen rijdt het heel anders en vindt hij de grip van aluminium velgen fijner. Misschien toch nog een setje aluminium aanschaffen; zetten we op ons verlanglijstje…

Sen was erg moe, de 5 avonden schoolkorfbal en drukte met voetbal selectie eisten hun tol. Het was zaterdag ook warm om te trainen, dat is extra vermoeiend voor die kleine kereltjes. Zeker met karten en de hoge snelheden moet je 100% fit en geconcentreerd zijn. We sloegen daarom 1 sessie over. Einde van de dag spullen weer ingeladen en we konden onze aanhanger bij de familie Van den Bosch laten staan voor de nacht. We sliepen in NH-Hotel in Best, daar konden we eerst lekker afkoelen in het zwembad en daarna op het terras in het zonnetje met opa Teun en oma Ria een drankje doen en daarna hebben we daar lekker gegeten. Sen lag op tijd in bed en sliep gelukkig snel.

Zondagochtend rond 8 uur zaten we aan het uitgebreide ontbijt, samen met veel andere rijders uit diverse klassen. Om kwart over negen de briefing voor de rijders en om 10.00 uur de baan op voor de kwalificatie. Sen stond redelijk vooraan bij de start, maar je weet dat het veld na 5 minuten helemaal uit elkaar ligt en dan begint pas de 10 minuten kwalificatie. Sen mocht vanaf de 5e plaats starten en het veld lag weer heel dicht bij elkaar (verschil tussen 1 en 5 bedroeg 0,3 seconden); dat beloofde weer close racing. Stefano stond op pole position.  Opa Teun, oma Ria, opa Wil, oma Marijke, Mels en mama waren op tijd om Sen bij de eerste race aan te moedigen.

Race 1 om 11.45 uur.

Sen had een goede start vanaf plek 5 aan de binnenkant van de baan en kon snel opschuiven naar de vierde plaats. Rob, Thom en Sen streden om de derde plaats met spannende onderlinge gevechten en mooie inhaal acties. Uiteindelijk profiteerde Sen aan het einde van de race van een foutje van Rob die iets buiten de baan in het gras kwam en snelheid verloor. Sen kon de derde plaats tot aan de streep vasthouden, achter Stefano en Xavier.

In de pauzes was de mogelijkheid voor de jongste kinderen om gratis te rijden en na afloop kregen die ook een mooie beker. Dat leek Mels wel wat, dus we hadden ook zijn kart meegenomen. Hij mocht in de pauze rond 13.40 uur een kwartier rijden en vond het helemaal leuk!

Race 2 om 14.15 uur.

Inmiddels waren ook Rien en Bas gekomen om naar Sen te kijken, erg leuk. Starten vanaf plek 3 aan de binnenkant met de druk van Rob en Pepijn achter zich; dit zou geen gemakkelijke race worden. Er werd weer een enorme strijd geleverd en de nummers 1 t/m 5 zaten heel dicht bij elkaar. Sen moest toestaan dat Pepijn tijdens de race langszij kwam. Sen gaf daarvoor ook veel te veel ruimte weg aan de binnenkant van de baan. Hij moet nog leren om op sommige momenten wat tactischer te rijden als dat nodig is. Sen had een geweldige inhaalactie en haalde Xavier op een onmogelijke plek bij het ingaan van de Mickey Mouse bocht in, wat eigenlijk niet kan, heel knap. Ook met Pepijn had Sen spannende gevechten en na de inhaalactie van Pepijn kon Sen hem later in de bocht na start-finish weer aan de binnenkant inhalen, bloedstollend.

Met nog een ronde te gaan verspeelde Sen weer aan het einde van het rechte stuk zijn tweede plaats en liet Pepijn en Rob binnendoor voorbij gaan. Jammer, maar de vierde plaats van Sen voor Xavier was toch knap. De nummers 1 t/m 5 finishten binnen een seconde van elkaar, zo dicht zit het bij elkaar. Sen was even in tranen na afloop, maar dat was gelukkig weer snel voorbij. Teleurstelling na zoveel wedstrijdspanning is begrijpelijk. De tranen waren snel weg, zeker toen Sen hoorde dat hij na de intensieve voetbalselectie is opgenomen in het hoogste eerstejaars E pupillen team, de E3 (E1 en E2 zijn tweedejaars). Daar had Sen zo op gehoopt en het is hem gegund.

Karten is leuk, maar voetbal staat voor Sen op nummer 1. 

Ook in de pauze van 16.10 uur mocht Mels weer een kwartier rijden en hij had er lekker de vaart in, maar vond het vooral erg leuk dat hij mocht rijden.

Race 3 om 16.45 uur.

Op basis van de resultaten van race 1 en 2 mocht Sen op de 4e plaats starten achter Xavier. Die hadden evenveel punten en dan telt onderling de snelste ronde en die was van Xavier. Sen verloor in de eerste bocht meteen een plek aan Thom en reed 5e. Aan het einde van het rechte stuk bij het ingaan van de bocht was een botsing en Sen stond andersom en ook Stefano was er af gegaan; geen idee wat er precies gebeurde. Sen kreeg een tik zei hij na afloop; dat gebeurt nu eenmaal bij racen, kijk maar naar de Formule 1. Nu moest Sen terugvechten vanaf de 20-ste plaats. Dat deed hij zeer geconcentreerd en hij was ontketend. Natuurlijk was het balen, maar Sen gaf alles en het was echt schitterend om te zien hoe hij rijdt. Want racen kan hij echt en hij gaat er voor. Hij wist zich terug te knokken naar een 9e plaats en wist dus 11 plaatsen op te schuiven, ongelofelijk knap.

Rond kwart voor zes was de prijsuitreiking. Eerst reikte Casper mooie grote bekers uit aan de alle jongste rijders, die in de pauzes hadden gereden. Ze mochten allemaal 1 voor 1 naar voren komen en een grote beker in ontvangst nemen, Mels had een grote smile op zijn gezicht en hield z’n beker de hele terugreis vast. Je bent een kanjer Mels. 

Sen had overall een 6e plaats behaald. Sen kan terugkijken op een mooi weekend. Sommige rijders trainen wekelijks meerdere keren en/of zitten in een professioneel team. Sen rijdt gewoon mee met deze snelle jongens en traint minimaal. Hij heeft heel goed gereden, wat pech gehad in de laatste race, maar zich super knap teruggevochten. Sen heeft ook weer genoeg geleerd om mee te nemen naar de volgende race in Duitsland, een verre rit naar Hahn. Rob is eerste geworden, gefeliciteerd, knap gedaan! Ook Stefano en vooral Xavier gefeliciteerd, want Xavier heeft heel goed gereden.